BIȚIGLA DIN MEHALA

Era o vreme, îmi povestește un vecin, în tinerețile lui uică-su, cika Sima, când măhălenții se considerau, pe bună dreptate, cei mai șmecheri dintre timișoreni. Și când în Mehala cea veche nu se furau bițiglele, oriunde le lăsai. Se prea putea să iei bătaie sau să fii fugărit prin mărginașul cartier de case, în special dacă veneai pe înserate, la baluri sau la vânătoare de gagici, de prin Fabrik, Iosefin, Fratelia sau Ronaț, dar măi omule, nimeni nu-ți fura, niciodată, bițigla! Era o lege nescrisă, mai respectată chiar decât dictonul „Banatu-i fruncea şi Mehala capitala”.

După un meci de fotbal al Kefereului, uica Sima a plecat la un șpriț, la birtul „Ogorul”, cu Pavlovici, Pera Bădeanțu, Kovacs și alții. După ce s-a abțiguit ca la carte, a încercat să se suie de siț și să plece acasă, dar cerebelul nu prea-i dădea ascultare. A aterizat în șanț, și-a belit nasul și cotul, așa că a hotărât să-și continue odiseea ținându-se de ghidon. La un moment dat, a observat că are și pană la roata din spate. Și-a proptit bițigla de stâlpul casei lui Ioșka și a continuat spre casă pe jos, clătinându-se ca un plop în bătaia vântului.

A doua zi, când s-a dezmeticit, ia țoagla de unde nu-i. Uica Sima nu mai știa ce a făcut cu ea, unde a lăsat-o. Sau uitat-o. A căutat-o la stadion, la birt, prin vecini, degeaba. Abătut nevoie mare, a luat-o pe jos spre bodegă, să se dreagă de supărare cu un rachiu sau cu o halbă de bere. Pe traseau însă, în dreptul casei lui Ioșka, celui mai bun maistor din Mehala, și-a zărit bițigla proptită exact de același stâlp. Atunci și-a adus aminte. Hotărât s-o ia la împins din cauza panei, a văzut că roata era umflată, iar camera schimbată. Nu înțelegea ce s-a întâmplat. În pragul casei de vizavi ieși Ioța, frizerul, și-i strigă:

– Ți-a reparat-o Ioji azi dimineață, că a găsit-o cu pană în fața casei. Ți-a schimbat și dinamul, că ăla vechi nu-ți mai mergea. Și ți-a uns și lanțul cu vazelină. Mere ca nouă! Știi că el nu suportă să vadă bițigle betege…

Dar asta se întâmpla de mult, pe vremea când uica Sima era tănâr și când măhălenții erau cei mai șmecheri și mai aprigi dintre timișoreni. Și când nimeni nu-ți fura bițigla, oriunde o lăsai.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

25 Responses to BIȚIGLA DIN MEHALA

  1. Tudor says:

    hai ma ca asta nu poate fi adevarat. o fi fost demult, dar era tot in romania. sau? (io chiar nu stiu cine-i Sima asta)

    • Patrick says:

      E perfect adevărat, de fapt. Și – nu, nu era în România. Iar că tu nu știi cine-a fost uica Sima chiar nu interesează pe nimeni.

      • Tudor says:

        Petricule, esti tare… ca fularu. Mie prima data mi-a fost furata bicicleta in Timisoara. Si era legata. Si era inainte de revolutie. Asa ca nu te mai mandri. Oameni buni au fost peste tot si nu prea mai sunt. Si o dovada esti chiar tu, care dai cu piatra ascuns dupa un pseudonim/porecla. Nu cred ca autorul a scris articolul ca subiect de cearta. E prea frumos.
        Inchipuie-ti ca am cunostinta de viata la tara de acu 40-50 de ani… Iti spun asta doar pt ca imi dau seama ca nu prea intelegi singur. Pe atunci o localitate era o comunitate. Acum e un teren de vanatoare. Dar nu e valabil doar in RO, ci peste tot in marile orase.
        In rest, sa fii iubit!!!

    • EU iti garantez ca in acele timpuri asa a fost in timisoara si maqi ales in mehala ,oameni de tot respectul…

  2. goranmrakic says:

    Pe vremuri, în satele din Banat, mulți oameni nu-și încuiau seara porțile.

    • Tiberius Marco says:

      Îmi place povestea cu bițigla. Bănuiesc că la Mehala nu mai e cum afost odată, cu ușa dăscuniată, dar pot să-ți confirm că am descoppeit oaltă Mehala dincolo de Atlantic unde domiciliază fiica mea și familia ei. Ori e ziuă ori e noapte comunitatea de lângă Chicago are legile ei care seamănă cu ce afost odată in Mehala. Bițigle rămase afară pe gazonul din fața caselor pot rămâne acolo săptămână intregi. Mai sunt și garaje cu porțile deschise uitate peste noapte și nima nu are grija lor. Atâta cât am stat acolo m-am simțit ca in Mehala din poveste.

      • Adrian says:

        Mai exista si in Europa destule locuri unde nu obisnuieste lumea sa inchuie portile, sau chiar usa de la casa. N-as fi surprins sa mai gasesc si in Romania astfel de locuri.

    • olimpia says:

      eu nici acum nu o incui…ramane de multe ori peste noapte uitata neâncuiată,dar…am un câine mare și negru ca noaptea,asta o fi treaba de nu intra nimeni?…sau faptul ca satul e atat de pustiu,incât nici hoți nu mai are.Acum Banatul e gol,goluț…trăiască UE care ne-a fraierit cum i-a venit mai bine.

  3. Costel says:

    Asa am crescut si io la Logoj. Cu poarta dãscuniata toata zîua.

  4. Pe vremuri, in Banat traiau Banateni.

  5. Nicu says:

    Si acum mai is banateni din Mehala care nu inchid poarta peste zi , chiar si peste noapte… ca asa or invatat de la Mosu… nu spun nume, ca poate nu citesc numa mahalentii !!!

  6. moon says:

    Confirm aceasta “povestioara” 🙂 Tata a avut in decursul vietii 3 biciclete. Prima, un “Tohan” cumparat prin anii 60 si doua rusesti. De cele rusesti nu se bucura mult, pt. i le-au furat prin Timisoara. Tohanul, in schimb, a ramas vesnic. Verdele de pe rama se decolora, rugina pe ici pe colo, un sitz de la care te durea “dindorsul”… Incercau s-o fure, dar mai mult de 500 de metrii nu ajungeau cu ea… era prea incomoda. Mereu l-au atentionat vecinii unde poate s-o regaseasca. Era deja celebra prin Mehala…Si tot de la bizigla lui tata a ramas urmatoarea zicala: o basca o porti 3 ani, pe dreapta, pe stanga si pe sitz… Mersi pt acest articol vesel. mai facut s-a zambesc…

  7. danutt says:

    excelent articol!si adevarat,mai rar poarta de la drum incuniată…rar..

  8. Nimbus says:

    La fel era si in Bistrita

  9. Ioța dân Măhală Futui says:

    Așa o fost dântodauna in Măhala, futui…

  10. nici acu nu se inchuie la noi da nici nu ai nevoie

  11. Julien Ionel says:

    Mahalenii…erau vestiti…,acolo ma~m nascut…dar Garda de Fier…era in Circumvalatiunii….erau multe legi nescrise…care erau respectate cu sfintenie…in anii 70~80…

  12. leuglorian says:

    cineva dintre voi cunoaste familia Sentef?

  13. Anonymous Coward says:

    Drept ii. In vremea cand eram io copil, o gasit unu’ de la tara un hot in grajd la vaca – hotu’ asa s-o nimerit c-o iesit din grajd dimineata tocma’ cand asta sa ducea sa mulga vaca. Coasa era razamata langa usa grajdului. N-o fost intentie sau reavointa, o fost doar reflex – hotu’ s-o ales fara cap (cine-o tinut o coasa-n mana scie ca nu-i mare lucru).

    Poate parea o poveste cruda, da’ asta era atitudinea banatenilor fata de furt, acu’ inca 30-40 de ani. Si explica poate si faptul de ce la vremea aia nu se furau biticle …

    Portile in Banat or inceput sa sa incunie cand or inceput sa vina vinituri gramada, dupa ce-o vandut Ceausescu svabii ca pa vite si-o adus numa’ moldoveni d-ai cu curu’ gol in loc. Nu toti moldovenii is la fel, c-am fost la ei acasa sa-i vad, si aia d-or ramas in Moldova is foarte multi oameni cum traba, da’ Ceausescu numa’ ultimele gunoaie le-o adus in Banat – si la aia sau le dadeai in cap sau trabuia sa incui poarta.

  14. moses says:

    Da si la Carpinis era tot la fel.Aceeasi situatie, doar uica se chema Nenea Carol bacsi, si bitigla era alta.In rest totul la fel. Chiar daca incepusera deja prin anii 1970-75 sa fuga svabii si sa vina “restu’ lumii” …

Leave a comment