LAMBADA

Fiind deja familiarizați cu limba portugheză odată cu serialul ”Sclava Isaura”, care se dădea în anii `80 la televiziunea iugoslavă, nu ne-a fost greu să bunghim că ”Lambada” vine tot cam de prin zona respectivă. Televiziunea belgrădeană 3K băga în 1989 cel puțin o dată pe zi această melodie, din care știam să reproducem doar primul vers (”Chorando si foi”), într-o originală interpretare sârbo-română: ”Šoram în trifoi” (”Mă ușurez în trifoi”). Evident, nu înțelegeam o boabă din ce cântă ăia, dar nici nu era important. Ne uitam absorbiți la însorita plajă braziliană, la barurile în aer liber și la mulatrele unduindu-se pe ritmurile lascive ale muzicii ca la niște lucruri de care eram conștienți că nu le vom vedea sau atinge niciodată pe viu. Cel mai mult îl invidiam pe atârnache tuciuriu care o filează și apoi o invită la dans pe blonda în fustiță scurtă. Futu-i, fata aia era cam de vârsta noastră la vremea respectivă, noi am fi cei care ar trebui să-i dăm târcoale, nu piticiania aia! Dar cum s-o facem, unde s-o facem? În cele din urmă ne mulțumeam cu sorbitul din priviri.
După Revoluție, între ”Mămăliga brânzalii” și ”Joacă, joacă moșule, moșule cocoșule”, s-a dat și la noi liber la ”Lambada”. Multe spelunci sătești sau de cartier au fost botezate cu acest nume exotic, care răsuna din toate boxele, în toate piețele, pe toate terasele, la toate ștrandurile. Băieții au început să poarte pantaloni scurți colorați, cu motive tropicale, cărora li se spuneau ”bermude”. Bunică-mea nu a înțeles foarte clar și le-a spus ”lambade”. Și în ziua de azi le spune la fel: ”Am văzut niște lambade așa faine la Euro, nu vrei să-ți cumpăr?”
În zona pieței 700 a roit o bună perioadă de timp o prostituată-boschetară cunoscută sub numele de ”Lambada”. Printre zecile de îndemnuri ”bateriiii de ceas și antibabyyyyy” ale țigăncilor cu teancuri de blugi ”Kinataș” și ”Pyramid” în brațe, se putea distinge și celebrul refren al Lambadei: ”Dai cinci sute, ai ce fute”.
Așadar, Lambada a devenit imnul neoficial al tranziției spre democrație. În loc să dea din coapse, cei mai deștepți au început să dea din coate. Moda însă a trecut, fiecare sezon estival propunea noi și noi hituri, iar ”Lambada” a început să se audă tot mai rar, fără însă a fi întru totul dată uitării.
Iarna trecută am aflat că pe cântăreța trupei Kaoma o chema Loalwa Braz și că a murit carbonizată într-o mașină în urma unui accident. Respectând cutumele funerare balcanice aș fi tentat să închei acest text cu propoziția ”s-a dus să danseze lambada cu îngerii”.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s