O ALBASTRĂ

Îmi place să găsesc obiecte uitate în cărțile pe care le cumpăr în piețele de vechituri sau le pescuiesc prin bibliotecile risipite de valuri ale persoanelor plecate spre alte țârmuri.
Într-un Miguel Angel Asturias dau de o poză – două fete pe malul unui lac. Oare mai trăiesc? Își mai aduc aminte de această vacanță? S-ar bucura dacă le-aș găsi și le-aș înapoia fotografia? Pe spate nu scrie nimic, pe carte nici atât, poate fi vorba de oricine. Un fir de nisip în Sahara umană de lângă noi.
Într-un Amado găsesc două bilete neperforate de autobuz din 1982. Cine le-o fi ascuns/uitat acolo? Cât le-o fi căutat?
Dintr-o traducere în limba română a lui Ivo Andrić din 1967 îmi sare în față o rețetă de prăjituri, scrisă cu pixul pe o jumătate de foaie de caiet de vocabular.
Pa coperta 3 a unei cărți din colecția ”Romanul Secolului” cineva a ținut scorul la cruce. Perechea M/S a câștigat la scor în fața perechii L/A (21-11; 21-5; 21:10). Oare își mai aduc aminte de acea seară? De poveștile pe care și le-au spus, de berile pe care le-au băut împreună?
N-o să uit privirea dezamăgită a unui moș atunci când am găsit printre paginile îngălbenite ale dicționarului pe care îl vindea cu 5 lei în Ocska o bancnotă de 100 de lei, cu portretul implacabil al lui Bălcescu, secondat de stema Republicii Socialiste România. În ochii lui s-a derulat în câteva secunde un întreg film, se vedea că și-a adus aminte când a pus banii acolo și că regretă că nu i-a cheltuit din timp pentru ceva mai folositor: o masă copioasă la ”Cina”, patru pachete de Kent, o ladă de bere… Ar fi vrut să-mi spună toată povestea, dar amarul l-a copleșit, așa că s-a mulțumit să suspine și să dea din mână a lehamite. Am scos cinci lei și am cumpărat dicționarul, mai mult dintr-o compasiune de moment decât dintr-o nevoie calculată. Când am dat să plec, moșul m-a strigat și mi-a întins suta spunând:
– Ia-l și pe căcatul ăsta, măcar ca semn de carte.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s