DISCO

A venit în vacanța de iarnă la bunici. E frumușică, deșteaptă și ”de la oraș”. Simțind că e râvnită fățiș sau pe ascuns de majoritatea donjuanilor kusturițieni din localitate, nu se lasă abordată foarte ușor. Și ei știu că au de-a face cu o știucă ce-și face foarte rar apariția prin aceste canale rătăcite ale pustei uitate de lume.
Dar diavolul se lasă invocat tocmai atunci când încerci să scapi de dulcea plictiseală și liniște a vetrei bunicilor.
Fostul cinematograf sătesc s-a transformat după Revoluție în discotecă. În prima încăpere funcționează un fel de birt, pe când casa de bilete a devenit ring de dans. La intrare, pe trepte, stau mereu câțiva șmecheri locali, care îi scanează cu neîncredere pe toți alogenii veniți nepoftiți ”la agățat” pe teritoriul lor.
Scobitoarea zăbălită din gură se plimbă de la o bară la altă, cei doi dinți fiind singurii care ies la iveală în eventualitatea schițării unui zâmbet. În fața lor se întinde o armată de mucuri, o baltă de flegme și un covor de coji de semințe. Ei au învins portretele sobre și patetice ale lui Sergiu Nicolaescu și Kolea Răutu, ce tronau pe pereții defunctului cinema. Ei sunt generația video-player, cerberii noii democrații, tibia lui Van Damme, codița lui Steven Seagal, ”Minskul” lui Schwarzenegger. Ei sunt spiritul disco.
Ea își cumpără un suc și se așează pe scaunul de la bar. Așteaptă să fie abordată ghiolbănește, ca într-o scenă de film categoria B, după care să fie salvată de băiatul bun, care o va conduce plin de tandrețe acasă. Poate îl va săruta și îl va invita pe furiș în raiul ei călduros.
Ghiolbanii nu întârzie să apară. Unul se preface că e împins de mulțime pentru a-i pune mâna pe țâțe. Îi vede cei doi stâlpi, aflați în extremitățile cavității bucale. O îmbie cu o gură de bere. O invită ”s-o facă un fox”. Îi spune ”pisi”, după care trece la ”o-ho-ho, mâțo”. Băiatul bun nu apare însă. Poate fiindcă nu există. E o lume a personajelor secundare, a eroilor negativi.
Cinematograful s-a transformat în disco, ucigând până și iluzia despre Hollywood.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to DISCO

  1. Paul Nemeth says:

    Adevarat.Toate locurile acestea, transformate din cinematografe satesti sau camine culturale in “centre DISCO”,au fost si sunt locuri de adunare a acestor persoane, educate la televizorul deschis pe Antena 3. Din pacate nimic nu prevesteste vreo schimbare in bine a acestora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s