PLOAIA CARE A VENIT…

Nu ne-a mai prins o asemenea ploaie la un meci de la romanticul dezastru cu Steaua din 2004. Au trecut niște ani peste noi, nu mai suntem tinerii explozivi din Masseria și Drojdierii care, la vremea respectivă, dintr-un impetuos spirit de frondă, ocupau Peluza Nord. Unii s-au retras complet din film, alții vin sporadic la meciuri, însă majoritatea a rămas în fenomen, sub formă de ariergardă fidelă a tinerei galerii poliste de pe Știința. Nu mai avem combustibilul din tinerețe, nu ne mai implicăm ca pe vremuri, nu ne mai mână acel tumult inexplicabil, nu ne mai animă zvâcnirile exceselor ludice, dar încă nu am predat bocancii și încă mai avem multe de spus și de făcut.

Torentul de ieri, curgând vijelios pe povârnișurile mocnindei noastre pasiuni, ne-a reîntors pentru câteva zeci de minute în epicentrul nebuniei de odinioară, când te eliberezi de toate înfrânările, când te dezbraci la bustul gol, sari în ploaie, urli și te transformi în zeitatea care îi însuflețește pe gladiatorii ce-și apără blazonul pe teren.

Șansele noastre sunt mici. Unii spun infime, alții inexistente. Lumea deplânge lipsa banilor, a jucătorilor de valoare și susținerea unei pături mai largi a fanilor timișoreni. Toate acestea nu se pot crea printr-o manevră menită să mascheze realitatea. Am devenit ceea ce suntem prin propriile forțe. Având în vedere climatul toxic în care ne desfășurăm activitatea, aceasta reprezintă o însemnată performanță. Și onoare.

În fotbal însă, la fel ca în artă, e greșit să crezi în nepărtinire și echidistanță. Neutralitatea este apanajul mediocrilor, călâilor, martalogilor de duminică. A celor care se mulțumesc cu mijlocul clasamentului, a celor care vin la meci cu sămânța de floare în buzunar, încercând, dacă se poate, să nu plătească biletul și să-și verse frustrările pe jucători. A celor privați de iluzii, de nebunii, de donquijotisme. Noi suntem făcuți din alt aluat. Ne trebuie foarte puțin pentru a crede, la modul cel mai nesăbuit cu putință, că toate numerele de magie din bâlciul zădărniciei sunt reale.

Noi suntem ecoul phoenixian al vechii Timișoare, care dăinuie peste decenii. Noi suntem haiducii răspopiți ai unui sistem bolnav, care își flutură steagurile ca pe niște hangere ale devotamanetului. Noi suntem fulgerul care a brăzdat cerul într-o zi de august. Noi suntem eterna reîntoarcere la litera T de pe piept. Noi suntem ploaia care ”le va curăța pe toate”. Noi nu susținem, noi credem. Noi nu avem nimic, noi suntem totul.

Foto: Pressalert

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to PLOAIA CARE A VENIT…

 1. Paul Nemeth says:

  Da,frumos scris,dar….
  Fac parte din generatia decreteilor,sunt nascut in 1968,am fost la toate meciurile Marelui Poli cu toate marile echipe cu care am jucat in acele vremuri,Atletico,Real,Celtic.
  M-am bucurat enorm cand Poli a renascut din propria cenusa si sunt unul din acela care da cei 2% in fiecare an,dar am o mare problema cu stadionul Stiinta si cu o parte din oamenii care vin pe acesta.Am asistat la doua meciuri acasa in campionatul trecut,dupa ce s-a intors echipa pe Stiinta si am vazut aceelasi lucru de fiecare data.Un grup de sustinatori care faceau acelasi lucru la ambele meciuri la care am asistat,,bateau in copertina bancii de rezerve a echpei adverse si injurau pe toti cei care erau acolo .Acelasi grup de 7-8 persoane la ambele meciuri.Asta m-a facut sa renunt a mai merge pe Stiinta ,plus faptul ca eu mergeam cu fata mea de 9 ani si trebuia sa stea doua ore in picioare sau atarnata de un gard.
  Concluzia,echipa extraordinara,galeria extraordinara dar o parte a publicului si conditiile de acolo groaznice ,cel putin pentru mine unul de aproape 50 de ani.

  • goranmrakic says:

   Nu cred că oamenii despre care vorbiți sunt reprezentativi pentru tot ce înseamnă fenomenul ASU Politehnica. Și eu aud uneori frustrați care vin la meciuri doar să înjure aiurea, dar încerc să-i ignor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s