OCCIDENTALII

”Oferim servicii ireproșabile, la nivel occidental. Dispunem de personal calificat la toate nivelurile. Apelați cu încredere la niște profesioniști”. Așa sună reclama.
La intrarea în holul firmei te izbește un damf de blană udă de câine. Dintr-o spărtură acoperită cu sticlă mată, de culoare verde, lipsesc două pătrățele. De la distanță seamănă cu niște carii. Vântul șuieră nestingherit, ca o lișiță înzăpezită.
Secretara vorbește la telefon și nu dă nici cel mai mic semn că ar observa că ai intrat. Te simți ca o muscă anonimă într-o bucătărie de vară, căreia nu-i răspunde nimeni la bâzâit. Câteva minute de așteptare penibilă, în care privirea îți zburdă peste obiectele din această anticameră a haosului primordial. Pe frigiderul preistoric din colț, cu clapetă metalică laterală, cum se pot vedea doar în filmele din anii proletcultismului, zace o tavă de plastic în care sunt îndesați bureți de chiuvetă, cârpe mototolite, perii de sârmă, un încărăcător butucănos și o pungă începută de pufuleți. Din cauza grămezii de boarfe atârnate pe el, ai impresia că obiectul numit cuier, aflat vizavi de frigider, ocupă cel puțin o jumătate din încăpere. Umerii zvâcninzi ai secretarei, de găligancă ce s-a lăsat de baschet în anii terminali ai liceului, proptesc un dulap cu rafturi scorojite, din care, asemenea unor flamuri ale anarhiei birocratice, fălfâie foile dosarelor. Aspectul lor jalnic te duce cu gândul că tocmai au fost scoase dintr-un beci inundat. Pe perete stă atârnat un calendar personalizat cu realizările și logoul firmei.
La un moment dat, când aproape ai și uitat de ce ai venit, ușa directorului se deschide subit, ca într-un western. Directorul, cătrănit și împovărat de toate grijile umanității, apare în prim plan cu țigara strivită-n colțul gurii, evident, fără să salute pe nimeni, trece pe lângă tine trăgându-și geaca pe umeri și iese agitând nervos cheile mașinii. Secretara nu a încheiat convorbirea, vechiul frigider toarce zgomotos în colț, câteva foi se desprind din dosarele de pe raft și cad pe mocheta neaspirată de la inaugurare, de afară se aude schelălăitul unui câine lovit de pantoful directoral, după care totul se încheie cu sunetul motorului pornit al mașinii și dispariția acesteia în labirintul orașului.
Având în vedere că tocmai directorul e persoana cu care ai venit să te vezi, după convorbirea telefonică din urmă cu o jumătate de oră, conștientizezi că rostul rămânerii tale acolo echivalează cu prezența unui fir de păr pubian în fața organului genital aferent.
Pleci la fel cum ai venit. Ai putea să juri că minutele petrecute în compania secretarei sunt, în conștiința dânsei, sinonime cu absența ta ființială. De un păianjen sau de un șobolan măcar s-ar fi speriat, ar fi avut de tresărire, o reacție, dar prezența ta nu a determinat-o nici măcar să-ți arunce o privire. Timp de câteva clipe, ai plutit în neant, ca o mulțime vidă.
Cuprins de un sentiment de inutilitate abisală, te bucuri când dulăii din curte încep să latre la tine, dovedind că nu te-ai transformat în omul invizibil.
Intri în mașină, pornești motorul și privești orașul prin parbrizul care se dezaburește încet. La radio tocmai se încheie una din sutele de melodii dedicate Crăciunului, după care începe blocul de reclame. Prima dintre ele te izbește ca un ciocan pneumatic în moalele capului: ”Oferim servicii ireproșabile, la nivel occidental. Dispunem de personal calificat la toate nivelurile. Apelați cu încredere la niște profesioniști”.
Prin spărtura acoperită cu sticlă mată, de culoare verde, se ivește capul unei vrăbii jucăușe. După el apare încă unul. Ciripesc vesele și își iau zborul spre primul copac. Spre Occident.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s