MOARTEA LUI DON QUIJOTE ÎN BALCANI

Dragă Don Quijote,

ai avut, pentru a nu știu câta oară, privilegiul de a muri în Balcani, unul dintre puținele locuri de pe pământ unde, pe vremuri, frica de sobrietatea morții era anulată de bășcălie. Aceasta a fost o formă populară de scamatorie sentimentală, care a dăinuit cu mare succes din paleolitic până în zorii civilizației.

Vreau să-ți mai spun, dragă hidalgo, că apelul la decență a devenit cea mai jalnică văicăreală a Balcanilor, acolo unde ipocrizia funerară este întrecută doar de purulența nunților. La noi încă mai funcționează gerontocrația lamentării și patetismul falselor condoleanțe. Religiozitatea aparenței este păstrată cu sfințenie, în timp ce esențele sunt încuiate în adâncul beciurilor conștiinței, pentru ca nu cumva să ne pună oglinda sufletului în față.

Multe năpaste s-au abătut peste oamenii acestor locuri, care au ajuns să prefere prizonieratul în locul libertății primordiale. Din tărâmul tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte s-au retras în peșterile întunecate ale sumanelor moralității.

Ei perorează și cădelnițează sfătos că la moartea cuiva trebuie să fii îndurerat și solemn, de parcă energia ființială se poate evapora ca o flatulație. Alături de iubire, râsul este cel mai mare dar divin pe care l-am primit, așa că nu voi permite să fiu văduvit de acest privilegiu nici măcar în momentul în care tu ai trecut ”dincolo”.

La noi, în Herțegovina, dacă te avânți pe cărările uitate ale munților Bjelašnica, Lovnica, Lelija sau Zelengora, încă mai poți întâlni personajul mitic Ero ”s onog svijeta” (Ero ”de pe lumea cealaltă”), mereu pus pe șotii, spunând ghicitori, poezii și snoave. Pentru el moartea nu e un prilej de întristare, pentru că nu se teme de ea.

De aceea, unul dintre cele mai sincere moduri în care îți pot arăta că mi-a păsat, cât de cât, de tine, este că la moartea ta voi avea încă puterea să glumesc și să zâmbesc. Iar la nevoie, voi izbucni și în râs.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s