NO PREYER FOR THE DYING

În fața unui birt de pe strada Preyer stau doi haveri. Primul, înfofolit într-un parpalac negru, mai mare cu vreo trei numere, venindu-i până aproape de genunchi, stă planton în fața  unei sticle de bere așezate pe treapta joasă de la intrarea în local. Celălalt, mult mai estival, are freză și ochelari ca banditul Shakhaal din filmul ”Lanțul amintirilor”, în neconcordanță cu șlapii tanga din picioare, zonă în care rezistența ciorapilor de un alb imaculat e pusă la grea încercare de piedica de plastic ce desparte degetul mare de cel de lângă el.
Primul, asemenea unui Moș Crăciun în doliu, îi povestește ceva tovarășului său, care mânuiește o unghieră imensă. Are o țigară aprinsă în colțul gurii, fumul i se strecoară sub ochelarii cu lentile cărămizii, el se strâmbă dar nu renunță la tăiatul unghiilor biodegradabile, care cad ghilotinate și se amestecă cu scrumul, mucurile, frunzele uscate și praful ce străjuiesc sticla de bere maro.
Dintr-o curte alăturată iese un vecin plin de moloz, ducând în mâna dreaptă un ciocan rotopercutor. Îi salută pe cei doi ducând burghiul la tâmplă, ca un militar iscusit.
În acel moment, dinspre strada Reșița fac dreapta două autoturisme ARO de culoarea verde, cu însemnele armatei. Produc un zgomot asurzitor și scot fum asemenea unor balauri din vremuri imemoriale. Toată lumea de pe stradă începe să tușească, să-și ascundă fața sub geacă, să ducă mâinile la nas…
Șlapul tanga lovește din neatenție sticla de bere, din care se scurge un lichid înspumat, luând pe sus, asemenea unei viituri intempestive, scrumul, mucurile, frunzele uscate și unghiile tăiate. Țigara, smulsă și aruncată din gură de două degete îngălbenite, se stinge instantaneu în balta din birtului. Rotopercutorul e folosit de proprietarul său pe post de mitralieră, așa cum triburile sălbatice din Amazonia aruncă sulițe spre reporterii care îi fotografiază din elicopter.
Shakhaal intră în birt și după numai câteva secunde iese triumfător, cu o mască de gaze pe față. Mașinile au virat însă la dreapta, pe Mangalia, huruitul motoarelor se aude tot mai slab, fumul a început să se risipească.
– De unde fras ai masca aia? întreabă Moș Crăciun cel negru.
Shakhaal și-o scoate de pe față, deșurubează tubul și o bagă în geanta verde pe a cărei curea se văd urme vechi de pix, asemenea unor tatuaje cu tuș din perioada armatei.
– Nu se știe niciodată când vine nasolia, zice el tușind sec în timp ce scormonea după o țigară în pachetul necartonat din buzunarul de la piept.
Vecinul cu rotopercutorul trage o flegmă cu boltă, care trece peste ambele linii de tramvai și spune pe un ton batjocoritor:
– Unde merg ăștia? Și-o deschis NATO bază la Podul Modoș? Sau au primit ordin să deratizeze Iosefinul cu hârburile alea?
Nu-i răspunde nimeni. Înjură nervos și se întoarce în casă să mai dea niște găuri. Cei doi au reintrat la rândul lor în birt și și-au ocupat locurile la masa de lângă pultul care ascunde o geantă verde, în caz de pericol.
Frunzele uscate, adunate într-o grămadă la margine de drum, ard mocnit. Vântul le mângăie, ca o aripă duioasă a morții. Căștile băgate într-un telefon mobil, asemenea unui cordonul ombilical care desparte ființa de neființă, aerul de vid, clipa de clipă, degetul mare de la picior de cel de lângă el, călăuzesc spre circuitul neuronal al orașului sunete dintr-o altă lume. Dintr-o altă dimensiune: you want it darker, we kill the flame
S-a stins focul. Strada s-a golit de oameni, nu se vede niciun tramvai, nicio mașină. Doar în aer persistă emisiile de dioxid de carbon ale unei alte epoci , ca o amenințare permanentă.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s