LEANA, STĂPÂNA LUPILOR

Liniștea zilei de vară e întreruptă de niște țipete stridente, amortizate foarte precar de zidurile blocului. O voce de bărbat și una de femeie alternează într-un crescendo disonant. Baritonul hârșâit, tabacic, se impune ca un duh necurat asupra țiuitului isteric, produs de corzile vocale ale Leanei, cu care fac indirect cunoștință după un jalet năprasnic:
– Auuu, Leano, `tu-ți grijania mă-tii, șî groapa, șî pomenirea maicii mă-tii…
Argumentația ei, înfiripată într-un țipăt perpetuu, e mult prea adverbială pentru a putea fi înțeleasă, așa că doar din înjurăturile marțiale ale soțului îmi pot face, cât de cât, o idee despre ce se petrece. Judecând după debitul sudalnic foarte original și după ușurința cu care sare, fără să se repete, de la un vocativ la altul, aș putea să jur că tipu-i ardelean.
După ce i s-au mai descongestionat octavele laringiene, vocea femeii începe să prindă un contur neurotic și violent, dar în sfârșit inteligibil:
– Ce te-ai face tu fără mine, porc bețiv ce ești? Ai crăpa de foame, te-ar mânca viermii, că nu pui mâna pe nimic în casa asta…
El nu se lasă înduplecat și, fără să i se mai adreseze direct, recurge la o autoflagelare verbală în fața oglinzii din hol, judecând după sunetul produs de niște încălțări prăbușindu-se dintr-un dulap sau de pe un stativ:
– Fută-mă Irod să mă fută șî zîua când te-am cules dîn vârf de munte!
– O, ce bine ierea dacă rămâneam la mama… O, ce bine ierea să nu fi plecat după tine, bolândule! Să fi rămas la căsuța noastră scumpă! zice femeia abia stăpânindu-se să nu izbucnească în lacrimi.
– Da, faină căsuță ați avut, unde se călăreau zăganii! La voi ierea lupu animal domestic, paștele mă-sii, că de-acolo te-am luat, în loc să-mi fi văzut de viață, arză-mă focu să mă arză!
Se aude sunetul încuietorii, după care ușa e trântită cu putere de bărbatul nervos. Femeia nu se predă și iese după el pe scări, amintindu-i încă o dată că fără ea ar fi fost un ”gunoi stradal”, un ”nima-n drum”, ”o lepră”. El mai bombăne în barbă câteva înjurături și dispare val-vârtej din bloc.
Între timp, au ieșit pe casa scării și niște vecini curioși, atrași, ca niște balcanici incurabili, de magnetismul scandalului spontan. După ce și-a epuizat tolba de sudalme, femeia se reîntoarce în bârlog, trântind ușa cu aceeași intensitate. Din bolboroselile iscoditoare ale vecinilor deduc în timp record care e pricina deranjului. Coana Leana a golit în chiuvetă două sticle de pălincă, mai curată ca lacrima lui Făt Frumos și mai aprigă ca paloșul balaurului, crezând că-i apă pusă la încălzit pe balcon.
Nefiind o introvertită deprimabilă, Leana reapare destul de repede în fața blocului, pentru a clarifica situația, cu toate că nimeni nu i-a cerut-o la modul explicit.
– Șî atunci i-am zîs-o, că cu mine nu-i mere, pă ce, el crede că io-s proasta lui? Îmi strâng lucrurile șî plec mintenaș! Da atunci o să vadă el, dacă plec io, o să mânșe numa dîn gunoaie, ca câinii ăia vagabonzi, că munca nu se lipește de el, da beutura-i place!
– Păi unde s-o dus acum? întreabă o vecină curioasă.
– Unde să margă, lovi-l-ar șlogu să-l trăzniască? La birt, să biea, că numa aia-i place! Io dă unde fras să știu că-n alea două sticle dă pă balcon îi pălincă? Nu m-o zîs nimic, le ascunde de mine, apăi am crezut că-i apă și le-am țîpat, că-mi trebuiau sticlele. Numa apoi când le-am mirosît, am văzut că erau cu rachiu, da-r-ar boala șî-n el să deie!
– Las că vine el acasă, nu te necăji!
– Da nu mă năcăjesc, muiere, dă-l în dubă. Mâine oricum îi zîua lui, o să vină acasă-n patru labe.
Așadar, asemenea bietului lup domestic din casa părintească a Leanei, bărbatul urma să se întoarcă spășit acasă, la blid, în timp ce spiritul fălosului animal totemic al populațiilor băștinașe de pe aceste meleaguri va continua să hăulească a pagubă prin cine știe ce speluncă.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s