CINE A ÎNCEPUT RĂZBOIUL ÎN BOSNIA?

De mai bine de două decenii, presa occidentală nu contenește să-i considere de sârbi singurii vinovați pentru toate războaiele și ororile de pe spațiul fostei Iugoslavii.
Drepturile la replică sunt întotdeauna tardive în istorie, iar adevărul nu mai interesează pe nimeni.
Totuși, mă simt nevoit să scriu, foarte pe scurt, despre un eveniment tragic, care în mentalul colectiv este în continuare pus în cârca sârbilor.
Pe data de 1 martie 1992, în ziua în care a fost organizat referendumul pentru desprinderea Bosniei și Herțegovinei de Iugoslavia, musulmanul Ramiz Delalić – Ćelo, din orașul Priboj, l-a împușcat mortal pe sârbul Nikola Gardović, un nuntaș care se afla în fața bisericii ortodoxe din cartierul vechi al orașului Sarajevo, Baščaršija. De asemenea, i-a luat acestuia un steag sârbesc, după care i-a dat foc.
Televiziunea americană CNN, relatând despre acest act terorist, a spus că sârbii au atacat o nuntă musulmană, în condițiile în care s-a întâmplat tocmai invers.
După acest eveniment, s-au ridicat baricade în oraș, începând atacurile împotriva civililor de etnie sârbă.
Așa a început războiul în Bosnia și Herțegovina.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to CINE A ÎNCEPUT RĂZBOIUL ÎN BOSNIA?

 1. Batranu says:

  Salut Goran.Sunt un clujean care-o locuit si prin partile (relative) tale, adica in Sanpetru Mare.Ca un om care a baut oaresce beri la Paia, te-as ruga sa scrii un articol cuprinzator despre cum a inceput razboiul in Iugoslavia, despre relatiile intre cei care formau Iugoslavia etc.Ca ma intereseaza sa aud toate astea de la un om care vorbeste sarbeste si are acces la cultura si limba lor.Ca si cand am fost la Belgrad, am intrebat si numai tampenii mi-au zis pe acolo.Spalati tinerii astia pe creier si la ei, iar la povestile batranilor n-am avut acces din nestiinta de engleza (batranii lor adica nu stiau engleza).Scuze pentru diacritice, din lene…

 2. Batranu says:

  De propaganda oficiala sunt satul, iti dai seama…

 3. Batranu says:

  http://www.prieteniirusiei.ro
  Poate-l pui aici articolul daca te hotarasti sa-l scrii, am fi mai multi interesati sa citim despre asa ceva, deoarece am pus niste niste link-uri de pe blogul tau si au avut mare succes.Stima si respect, scrii tare fain, poate-mi place asa mult din cauza ca suntem de varste apropiate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s