PERSONALU` DE NERĂU

Personalul de Nerău a fost tras pe linia 2 Reşiţa cu juma de oră înainte de ora plecării. Navetiştii îşi ridică sarsanalele de pe peron şi îl iau cu asalt. Mai degrabă prinzi bilet la festivalul de la Bayreuth în preziua concertului decât un loc de stat în acest tren. Muncitorii, pieţarii, ţiganii şi elevii se încalecă reciproc, fiecare dă din coate, se zbate, împinge, urlă, trage de uşi. The strongest survive.
Coridoarele seamănă mai degrabă cu tranşeele de la Verdun, doar că alea erau parcă mai curate. Uşa wc-ului e veşnic deschisă, iar mirosul care vine de acolo te duce cu gândul la cele mai sinistre avanposturi ale armatei din era comunistă. Unii îşi deschid pachetele de mâncare, alţii berile, pe când cei mai relaxaţi se descalţă şi se întind fără niciun stres, înghesuindu-şi picioarele printre sacoşele celorlalţi călători. Într-un compartiment de opt persoane stau cam 14-15 oameni, dintre care cel puţin jumătate fumează. Se scuipă pe jos şi se mănâncă tone de seminţe de floare. Dovleacul şi alunele sunt aroganţe de oraş.
Elevelor de liceu, care merg la sat în week-end, li se adresează întruna apropouri şugubeţe. Sunt invitate să stea la câte unul “în braţe”. Multe acceptă. Se lasă giugiulite şi cocoloşite la modul cel mai vulgar de o gloată masculină gregară şi gălăgioasă.
Miroase a geam nespălat de tren, a banchete îmbăcsite, a Malizia, a cremvurşti, a parizer, a usturoi, a condens cu jeg, a ciorapi, a closet. Miroase a Balcani, a improvizaţie, a delăsare, a haos.
Naşul înaintează greoi, tot transpirat şi iritat, prin zidul uman aproape impenetrabil. Ia câte o bancnotă motolită, dosită în palma fiecărui călător clandestin. O îndeasă în buzunar şi merge mai departe. Cineva îi dă şi o gură de bere. Trage o duşcă şi păşeşte anevoios spre următorul vagon al infernului ambulant.
Noi stăm în picioare, în vagonul pe care scrie Poşta. S-au format vreo cinci-şase grămăjoare de cărţaşi. Toţi joacă cruce şi fumează, poştind din când în când o sticlă de bere, vodcă sau ce s-o mai găsi. “Peste, două, trei – că nu joc singur, ce plm, tromf, major, douăzeci, patruzeci, minus, avem două, aveţi şi voi una, 65, 98, futu-i gâţii mă-sii, aus”.
Un nenea ia şpilul în mână şi fără să numere cărţile spune: “lipseşte una”. Le numărăm, într-adevăr, lipseşte zaca de dubă. Unde o fi? “O căzut din pachet, uite-o-n plasă!”
Unde am ajuns, ni-s deja la Satchinez? Bun îi, aici coboară juma de tren, putem să merem să stăm jos”. “Mai mere frasu, acuş ajungem la Variaş, stai pe curu-ţi”. “Da mă, stăm aici, mai adă o bere, băi, pulică!” “Vezi că-ţi umblu imediat la glandă dacă mai măcăni”. O ţigancă, vopsită blondă, care vinde pe tren seminţe şi bere “timişoreancă”, coboară la Chinezu şi îşi ridică fusta până-n cap.
Urmează gara din Bărăteaz, care arată ca o cazemată sovietică din stepa calmucă, de pe timpul lui Stalin. În spatele ei se văd plopii negri, ca nişte străjeri ai pustei panonice, mohorâte şi monotone.
Un “crucer” îşi mută privirea din cărţi spre fereastră. “Hai s-o vedeţi pe asta ce coboară la Gelu, să vedeţi ce curoc are!” Ne aliniem toţi la geam şi aşteptăm s-o vedem pe sexoasa brunetă din satul vecin, care poartă cizme negre din piaţă şi nişte blugi mulaţi, care îi scot în evidenţă fesele generoase. “Asta-i acuma numa bună”, constată unul, “că în câţiva ani se îngraşă ca o balenă”. Toţi confirmă tacit, sorbind-o din priviri de tânăra rujată excesiv, care îşi pune rucsacul pe umăr şi pleacă spre sat aprinzându-şi tacticos un lemeu. “Asta umblă la discotecă la Secusigiu, pun io şaua pe ea cât de curând”, constată ultimul privitor care a rămas pe poziţii. “Hai, bă, lache, că tu faci cărţile”.
Ne pregătim să coborăm. Se văd din depărtare turnurile bisericilor. Cea galbenă, nemţească, cea albă, sârbească. “A noastă e mai mare cu nu ştiu câţi metri”, zice un sârb de fiecare dată. “Bine boss, îi zici la popa să-mi dea şi mie o bere de rugă”, i se răspunde.
Ne lăum genţile şi dăm mâna cu ăia care schimbă trenul la Periam. Impegatul ridică paleta de tablă şi locotomotiva o ia şuierând din loc spre un Nerău indefinit, în care n-am fost niciodată. Sună a negru, a tăciune, a capăt de linie, a părăsală de graniţă. Tragi cu praştia, ajunge piatra în Serbia.
“Ce facem diseară?” “Ce să facem, merem să bem ceva”. “Unde?” “Găsim noi, la ştrand, la cămin, la birtu ăla de la Electromotor, au şi biliard. Îs turbaţi ţîganii după bile!” “Poate băgăm un Periam! Sau Secu, la disco, ceva, vin toate bunăciunile acolo!” “Poate vine şi aia de la Gelu, ha?” “Sigur vine, fiecare vineri şi sâmbătă îi acolo”. “Da n-avem maşină, bă”. “Iau io Minsku lu frate-meu!” “Băgăm un capac la Jurco? Sau merem pân la birt la Paia?” “Hai că ne hotărâm pe drum”.
Trenul a ajuns în dreptul izlazului, acolo unde nişte tineri de pe uliţa întâia joacă fotbal. Patru dintre ei îşi dau chiloţii jos şi le arată curul ălora din vagoane.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to PERSONALU` DE NERĂU

 1. Frumoasa relatare. imi place aranjarea si exprimarea. bravo !

 2. Lioz says:

  Interesanta poza…Desi mai toate garile comuniste de pe acea ruta seamana(mai mult sau mai puțin) intre ele, tind sa cred ca e gara din Satchinez.Daca am dreptate, as fi interesat si eu de poza la o rezolutie mai mare.
  P.S. Imi place cum scrii.Ma regasesc si eu prin cateva povestiri :).

 3. Sima says:

  Gorane, azi am dat prima oara de tine si tre sa-ți zic ca ai talent, prietene! Pune-le si tu intr-o carte si nu cred ca vei duce lipsa de cumparatori.
  Ca si Lioz, remarc si eu poza. Are ceva care te atrage. Nu stiu, poate vremurile de alta-data, dupa care tânjim cu toții.Fir-a-r ea sa fie de multiculturalitate! Cum se nimeri ea tocmai la noi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s