ЦРНА РОДА С ДУНАВА

Људи су се окупили поред Дунава, као онда, први пут, пре неколико хиљада лета. Памте ли још своје праоце, који су овде сјахали са црне роде, заклали прву козу, укротили прву пећину и одњихали прву песму у огњишту воде и ватре, питам се? Благи ветрић проноси тајновити шапат уздуж велике реке. Чују га само они којима је намењен, скамењених погледа и прстију уперених у неодређену вечност.

Ћутљиви рибар плови мутним безданом покушавајући да улови једног од првих богова дубина, али шаран, опијен златним зрацима који се попут меда топе у води, не намерава да данас напусти своје светилиште.

Светлана Стевић у народној ношњи пева божанственим гласом прохујалих давнина попевку посвећену Световиду. Загледани истовремено у све четири стране света, радујемо се здравицама златног јелена, који се након песме топи у тихи Дунав.

Невидљиви дим, попут слатког тамјана, допире са ветром помилованих обала, тамо где пупе сочни плодови смокве. Црна рода нас продорним криком опомиње са висина. Којој то обали припадамо?

Ми ћутимо и слушамо Живојина Ракочевића. Чита стихове о архетипалној жалости косовске мајке и погибији два брата која су отишла да жању жито:

Кад су умјесто жита,

пожњели она два моја,

отишла сам у поље,

и грлила празно класје.

кад су их умјесто злата,

донијели у двије пластичне вреће,

ништа ми није било,

и ничега није било,

стала сам између она два моја,

између два неба,

да последњи пут,

осјетим мирис дјеце.

Точимо црно вино Метохије и испијамо га као отров и лек. Неке се давно заспале змије буде у нама. Тамно и густо мастило метохијских винограда исписује нам пред очима све оно што треба да знамо, видимо и одбранимо. Далеко смо, рођо мој, овде у видокругу црне роде. Али дунавски крвоток је тај који нас спаја попут невидљиве паучине не дајући нам да заспимо, чак ни онда када опијени вином месечине спустимо главу на пањ.

Тајна не сме да буде откривена, али ни заборављена…

Image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s