PRIMĂVARA DE LA RACOVIȚA

 Când îți începe ziua cu Skin ‘O My Teeth de la Megadeth realizezi că nu îți poate merge tocmai rău. Simțind că trebuie să mă energizez înaintea celui mai așteptat meci al acestui retur, am apelat la serviciile bătrânului Dave Mustaine. De câteva luni tot vorbim despre jocul de la Racovița, liderul seriei în care evoluează și SS Politehnica. Febra deplasării a cuprins întreaga suflare polistă, dar cu toții eram conștienți că echipa gazdă nu a pierdut nici un punct în acest campionat. Vorbind cu niște cunoscuți, am aflat că fotbaliștii Progresului sunt foarte încrezători, susținând că Poli este slăbuță și că o vor învinge fără mari probleme. Pe noi doar victoria ne menținea în cursa promovării, așa că trebuia să mergem pe totul sau nimic. Evident, nici o potențială înfrângere nu ar fi fost o tragedie, dar pentru tot ce înseamnă această echipă aveam nevoie de un triumf.

După victoria categorică a rugbyștilor timișoreni în fața Farului (primul meci pe terenul CFR-ului) de sămbâtă, ne așteptam evident și la succesul băieților noștri în alb-violet.

Așadar, duminică dimineața, vreme superbă de aprilie (în sfârșit) și atmosferă de derby! Chiar dacă evoluăm în campionatul județean, efervescența creată în jurul Politehnicii noastre este de-a dreptul incredibilă. Intru în mașină pentru a mă deplasa la Universitate. La radio îl aud pe Ricky Martin, dar nu îl las să-mi strice ziua și mă apuc instant să scobesc prin bord după noul cd făcut special pentru deplasare. Dau blană la Dropkick Murphys și noul lor hit care te face să calci pedala ca țiganul biscuitele.  “The boys are back and they’re looking for trouble” – se aude printre basuri și cimpoaie, iar inima tresaltă când vede că mușuroiul violet din fața stadionul Știința devine tot mai mare.

Coloana se pune în mișcare, iar miedul dacic și muzica oi ne transpun într-o stare de euforie, soră cu fericirea.  Alunecăm pe Calea Buziașului și trecem prin frumoasele sate bănățene. Sau mă rog, fostele sate frumoase, pentru că în perioada șvabilor Chevereșul și Bacova arătau incomparabil mai bine. Oricum, unele zone din Banatul de câmpie arată superb când înmuguresc pomii și înverzesc livezile și câmpiile. Pe alocuri ai impresia că te plimbi cu niște hobiți microbiști printr-un comitat locuit de oameni veseli și gospodari, care îți fac cu mâna și îți urează binețe.

Image

Înainte de Buziaș o cotim spre Hitiaș, de unde avem doar 5 kilometri până la Racovița. Pe drum văd niște tineri din alte sate înfășurați cu fulare violete venind pe bițigle la meci. Sănătace, fraților! Mă aflu în una din primele mașini din coloană, iar un polițist ne dirijează unde să parcăm. Sunt atât de multe autoturisme încât nu pot fi numărate. Celor care încearcă să ne discrediteze le fierbe fierea la vederea imaginilor din deplasare, dar trebuie să se obișnuiască cu ideea. Poli suntem NOI, și cu asta basta! Ajung și cele două autocare, unul cu suporteri, celălalt cu jucători. Ne fac și ei cu mâna, iar noi începem nebunia. Ne grupăm și cântăm. Imnurile poliste se aud în tot satul, iar lumea se uită la noi plină de curiozitate. Mergem în formație spre stadion, acolo unde micuța tribună e deja umplută ochi de băștinași. Toată localitatea e conectată la meci, iar mulți microbiști din satele învecinate vin să vadă marele derby (evident, derby de conjunctură, neexistând în esență nicio o rivalitate între noi și ei).

Ne punem benerele pe gard, iar eu mă uit unde să-mi agâț mesajul. Ascultând într-o zi în mașină Radio Guerrilla, mi-a venit ideea cu „Cine nu bea cu noi, bea împotriva noastră“, o chestie în spiritul Drojdierilor. Probabil că unii scribomani ne vor supune iarăși analizelor semidocte, dar ni se rupe la modul cel mai sincer. De fapt, disperarea patetică a unora a ajuns subiect de glumă și divertisment printre suporterii poliști.

Image

În jurul nostru roiesc jandarmii în civil și în uniforme. Au adus chiar și o autoutiliară dotată cu tunuri de apă, în cazul în care vor exista violențe. E exagerat, dar în fine, treaba lor.

Începe meciul, însă din cauza materialelor de pe gard ne vedem obligați să urcăm pe dâmbul alăturat. În spatele nostru curge domol Timișana, tulbure și umflată de ploi. Se dă cu fum, ca în vremurile bune. La un moment dat nu se mai vede nimic, dar așa trebuie să fie la meci! Inhalarea fumului colorat face parte din ritualul inițiatic al fiecărei ultraserii care se respectă, la fel ca și răgușeala de după meci. Se afișează pe gard și un mesaj de solidaritate („Tatanka durchhalten! Deine brüder stehen hinter dir” – „Tatanka rezistă, frații tăi sunt alături de tine”) cu camaradul Rene (Tatanka) de la Gladbach, care urmează să facă opt luni de pușcărie pentru o amendă neplătită de 200 de euro!? El se mutase în altă locuință, iar amenda i-a venit pe vechea adresă. Sună orwellian, dar din păcate asemenea abuzuri devin tot mai frecvente într-o Europă violată zilnic în propria casă.

Jocul decurge sub sloganul „Curaj și unitate! Aveți tot Banatul în spate”, iar băieții se comportă ca atare. Meciul e dârz, bărbătesc, dar golurile întărzie să apară. Nu sunt multe faze de poartă în primul mitan, iar echipele intră la vestiare după fluierul de final al reprizei.

În pauză mă apuc să fac turul stadionului. În tribună văd niște săteni îmbrăcați în culorile echipei. E normal, joacă satul lor. Mai departe se întinde o tarabă la care se vând sucuri, mici și grătare. Pentru prima dată în viață văd o vănzâtoare tăind cotletele cu foarfeca. Pe partea opusă a tribunei străjuiește o remorcă în care e improvizată o stație de amplificare. Evident, se pune muzică disco, gen anii `90, ca în orice sat care se respectă. Măcar nu sunt manele.

În toată localitatea este interzisă vânzarea băuturilor alcoolice, dar vorba lui Victor Rebengiuc din filmul „Balanța”: „Românul e dat în mă-sa, toată ziua se plânge că n-are destule, dar se descurcă el, se descurcă”. Cei care și-au epuizat resursele bahice apelează la metode alternative. Unii s-au dus după bere până în Hitiaș, iar alții au cumpărat răchie de la săteni. Numai suporterii știu ce bună e o Timișoreana la pet poștită în fața gardului ruginit și îndoit!

În fine, începe repriza a doua. Ai noștri domină, dar nu reușesc să înscrie. Cântăm, încurajăm și facem tot ce putem pentru a ne duce echipa spre victorie. La un moment dat un atacant de-al nostru scapă din marcaj și trage pe lângă portar, toți ne uităm hipnotizați la minge, dar aceasta lovește bara! O colecție impresionantă și inventivă de expresii licențioase e slobozită în eter, iar pumnii încleștați brăzdează aerul de ciudă. Ah, ce bine ar fi picat un gol! Vine însă minutul 60. Nicolaie primește o minge pe la mijlocul terenului, înaintează cu ea spre poartă, iar la un moment dat se pregătește să șuteze. Ghiuleaua merge jos, spre colțul drept al portarului, care plonjează, dar în zadar. Mingea scutură plasa și sufletele noastre, eliberând un urlet războinic din sute de piepturi! Poli a marcat, conducem la ei acasă! Arbitrul nu ne acordă penalty după un henț clar în careu, în timp ce decarul Marchiș este semnalizat eronat în off-side după ce scăpase singur. Totuși, e de bine, am reușit să câștigăm! Se declanșează o bucurie imensă, atât pe stadion, cât și pe teren, în vestiar, pe drum și în oraș.

Ne întoarcem fericiți ascultând pentru a o mia oară cd-ul cu Noi din Banat. De data aceasta ne oprim la D`Arc, să ne răcorim cu o bere și să depănăm proaspetele aventuri de la Racovița. Chiar dacă suntem momentan lideri, Progresul este în continuare favorită la promovare. Dacă vom termina pe primul loc va fi extraordinar, dacă nu – continuăm lupta.

Ne-am bucurat cu toții și la golul Rapidului, dar ne-a întristat egalarea Stelei și provocările de oligofren ale unui personaj abominabil, al cărui nume nici nu vreau să-l pomenesc. A trebuit să închidem televizorul pentru a nu-l avaria de nervi.

Una peste alta, am avut parte de una dintre cele mai frumoase și numeroase deplasări din ultimii ani. Mis mândru că-s polist! Fraților, ne vegiem la Urseni!

Forza Viola!

Image

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to PRIMĂVARA DE LA RACOVIȚA

 1. teknik says:

  parul e timisana – timisul trece mai la nord putin

 2. paul says:

  Foarte frumos felicitari! De la un polist din Buziaş.

 3. goranmrakic says:

  @ Teknik – am corectat, nu știam 🙂

 4. dxsdffsd says:

  Frumoasa deplasare, parca incepem sa resimtim acel spirit al politehnicii disparut de mai de mult. Goran frumos scris si iti multumesc ca ai mentionat acele melodii The boys are back ii geniala ! Obligatoriu inainte !!!

 5. Pingback: Membri oficiali Politehnica Timișoara 2018 - noua campanie de susținere a clubului - Politehnica Timisoara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s