ÎMPĂRATUL MALL-UȘTELOR

Oricât aș încerca să caricaturizez în scris o parte a faunei care mișună brownian prin eclatantul Mall, realitatea mă izbește de fiecare dată în tâmplă cu eleganța unui ciocan pneumatic. Cuvintele pur și simplu pălesc în fața comportamentului și limbajului unor preudosapienși prin definiție, iar țopârlănia cu un vădit caracter contestatar față de tot ce înseamnă normele latente ale bunului-simț, se transformă într-un performance involuntar.

Și pentru a fi mai explicit, dați-mi voie să redau, atât cât îmi permit limitele vocabularului, un episod petrecut în zona scărilor rulante care duc spre zenitul gastronomic al food-court-urilor plebeice din Mall.

Un anume grăsan, acompaniat la câțiva pași de ariergarda-i feminină,  cu tente la fel de obeze, merge tacticos și crăcănat pe holurile centrului comercial, ca o limuzină fără amortizoare pe străzile mizere ale Bronxului. Se uită șăgalnic în toate părțile, așteptându-se să fie scanat cum roade o scobitoare în colțul gurii și își gletuiește cu mare tact, pe sub pantalonii de trening, pereții cutanați ai scrotului,  lipiți probabil ca niște meduze de pulpele suine.

Ajuns pe scările rulante, își înfige mâna stângă în buzunar, de unde scoate câteva semințe de floare. Le azvârle spre cavitatea bucală cu o precizie demnă de Mărgelatu, după care scuipă pur și simplu cojile dincolo de banda de susținere, sub care funcționează o terasă fancy. Ce poate fi mai umilitor pentru niște sămânțari spălați pe creier decât să fie puși sub dușul de coji biodegradabile al unui sămânțar murdar la suflet?

Ajuns sus, tipul este întâmpinat de câțiva tineri care împart pliante pentru diverse restaurante. Acesta ia un fluturaș, se uită rânjind la el, face câțiva pași în față și mimează gestul ștergerii la cur cu respectiva hârtiuță, dar nu pe la spate, ci prin față! Chiar nu mi-am imaginat vreodată că această manevră se poate executa și într-un asemenea mod… După care mototolește pliantul și, evident, în aruncă pe jos, continuându-și călătoria inițiatică spre vălău. Acesta a fost gestul care a completat întruchiparea antonimului nobleții, pentru că nu m-aș încumeta să-l calific pe respectivul individ folosind vreun cuvânt deja existent și acceptat de filologie.

După ce s-a înfruptat cu un ”bărgăr” cu de toate, își aprinde nonșalat o țigară, din care trage cu nesaț. Imediat apare un om de ordine care îl atenționează s-o stingă, pentru că fumatul este interzis. Humanimalul se uită cu o scârbă infinită la bodyguard și-i strigă printre dinți femeii care încă mai rumega o șaormă: „Hai, bă, să mergem, că-mi ba` pula-n molu lor!“

Comportamentul individului e atât de bădăranesc încât  frizează performance-ul artistic contemporan, practicat de mulți fake-ri care se strofoacă să scoată chestii șocante din cutia goală de pe umeri! E ceva aproape fascinant în mimica lui gregară, în râsul horcăit și în privirea animalică… O simbioză ciudată între omul cavernelor din zorii preistoriei și mutantul sociopat de la periferiile capitalismului.

Punând în practică fanteziile maligne ale unora, tipul s-a șterf efectiv la cur cu estetica urâtului, cu negarea negației, cu postmodernismul, cu dadaismul, cu florile răului, cu arta contemporană scatofilă și cu tot ce înseamnă conceptul de civilizație și artă consumeristă. Nici dacă aș scrie o sută de texte satirice la adresa prototipului de homo-mallus, , nu aș reuși să-l înjosesc în halul în care a făcut-o acest împărat al muștelor ce gravitează în jurul rahatului urban, tot mai urât mirositor.

Image

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to ÎMPĂRATUL MALL-UȘTELOR

  1. Pingback: IMPARATUL MALL-USTELOR | FrontPress

  2. Alex says:

    Pare dincolo de imaginaţie, dar există aşa ceva. Relativ recent am văzut în acelaşi Mall cred (Iulius) un cuplu de umflaţi care băgau în ei şi-n plodul la fel de umflat, iar după ce au terminat, ghici ce, s-au dus să mai ia o porţie. I-am contemplat, mă simţeam ca la zoo.

  3. gelu says:

    da frate.dihaniile astea `e`printre noi.bv.frumos exprimat;))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s